Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα, 6:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος) στη συνοικία Βαλ-ντε-Γκρας κοντά στην πλατεία Αλφόνς Λαβεράν στο 5ο διαμέρισμα του Παρισιού. Η οδός Σεν Ζακ οδηγεί από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ απέχει λίγα οικοδομικά τετράγωνα από τους περίφημους Κήπους του Λουξεμβούργου.

Ο αριθμός των τραυματιών δείχνει προς το παρόν να σταθεροποιείται, ωστόσο έκδηλη είναι η ανησυχία των αρχών από το γεγονός ότι στο κτίριο αυτό στεγαζόταν η Αμερικανική Ακαδημία Μόδας, στην οποία σπουδάζουν πολλοί Αμερικάνοι και Γάλλοι. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν την ώρα της έκρηξης λειτουργούσε η σχολή και ήταν σπουδαστές μέσα στο κτίριο. Στην περιοχή βρίσκεται τμήμα των εγκληματολογικών ερευνών, με την αιτία της ισχυρής έκρηξης να παραμένει άγνωστη, ωστόσο οι περισσότεροι μάρτυρες μιλούν για αναθυμιάσεις αερίου.

Όπως ανακοινώθηκε, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν «ενημερώνεται για την εξέλιξη της κατάστασης» σε συντονισμό με το αρχηγείο της αστυνομίας.

«Κάτοικοι του 5ου διαμερίσματος, μόλις σημειώθηκε έκρηξη (από διαρροή) αερίου στην πλατεία Αλφόνς Λαβεράν, στη συνοικία Βαλ-ντε-Γκρας, κτίρια καίγονται, μείνετε μακριά για να επιτρέψετε στους πυροσβέστες να επέμβουν», ήταν νωρίτερα το μήνυμα του αντιδήμαρχου Εντουάρ Σιβέλ. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανίν, ο οποίος μεταβαίνει στο σημείο της έκρηξης.

«Υπάρχουν κομμάτια γυαλιού που πέφτουν παντού», δήλωσε ο Εντουάρ Σιβέλ.

Ήταν γύρω στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα, 6:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος) όταν ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την περιοχή. «Ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Βλέπαμε μαύρο καπνό και συντρίμμια παντού (…) Νομίζαμε πως έπεσε κεραυνός! Υπήρχε οσμή υγραερίου στον δρόμο», είπε στην εφημερίδα Liberation κάτοικος της περιοχής.