Οι μάσκες επανέρχονται στη Βόρεια Αμερική, αυτή τη φορά όχι λόγω κορωνοϊού. Το νέφος αιθαλομίχλης από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές στον ανατολικό Καναδά που έχει καλύψει τα τελευταία 24ωρα μεγάλο τμήμα των βορειοανατολικών ΗΠΑ, οδήγησε στη σύσταση για εκατομμύρια ανθρώπους να φορούν μάσκες N95 λόγω της τοξικής ατμόσφαιρας, με τις αρχές να προειδοποιούν για κινδύνους στην υγεία των κατοίκων με αναπνευστικά προβλήματα.
Στην πόλη της Νέας Υόρκης, ο πυκνός καπνός έκρυψε το Αγαλμα της Ελευθερίας και τους ουρανοξύστες του Μανχάταν.
Η ποιότητα του αέρα κατατάχθηκε στη χειρότερη όποιας άλλης αστικής περιοχής στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και το Νέο Δελχί, σύμφωνα με τον Δείκτη Ποιότητας Ατμόσφαιρας IQAir.
H ποιότητα του αέρα στη Nέα Υόρκη «η χειρότερη στον κόσμο» – Πώς ο καπνός σκέπασε την πόλη σε 3 ώρες-1
O δείκτης ποιότητα αέρα, δείκτης μέτρησης της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ για την ατμοσφαιρική ρύπανση, ξεπέρασε το 400 σε Συρακούσες, Νέα Υόρκη και κοιλάδα Λεχάι της Πενσυλβάνια.
Σημειώνεται πως καλή ποιότητα αέρα θεωρείται το 50, με οποιοδήποτε νούμερο άνω του 300 να θεωρείται «επικίνδυνο», ακόμη και για τους υγιείς ανθρώπους.
Χαρακτηριστικό είναι το timelapse που έκανε το γύρο των social media και εμφανίζει την αστική ατμόσφαιρα του «Μεγάλου Μήλου» να μετατρέπεται σε ένα απόκοσμο, «αρειανό» σκηνικό μέσα σε μόλις τρεις ώρες.
Η κυβερνήτις της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη πως η πόλη θα διαθέσει ένα εκατομμύριο μάσκες στους κατοίκους. «Πρόκειται για προσωρινή κατάσταση. Δεν είναι πανδημία Covid» διεμήνυσε η ίδια, καθησυχάζοντας πως το δίκτυο λεωφορείων και τρένων έχει υψηλής ποιότητας συστήματα φίλτρων που τα καθιστά ασφαλή.
Η ορατότητα έχει μειωθεί τόσο που η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) επιβράδυνε την αεροπορική κίνηση κι έφθασε στο σημείο να καθηλώσει πτήσεις στο έδαφος. Πολλές ήταν οι καθυστερήσεις πτήσεων για Φιλαδέλφεια, Νιούαρκ, Νιου Τζέρσεϊ και Νέα Υόρκη, λόγω «χαμηλής ορατότητας».
Τα έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για την ποιότητα του αέρα εξαιτίας των πυρκαγιών στον Καναδά αφορούσαν χθες πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος (EPA).
Τα σχολεία σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον ακύρωσαν τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Στο Μπρόντγουέι, η ηθοποιός Τζόντι Κόμερ άφησε τη σκηνή λίγα λεπτά μετά την έναρξη της παράστασης, παραπονούμενη πως δεν μπορούσε να ανασάνει. Ενώ πολλά παιχνίδια του πρωταθλήματος μπέισμπoλ που διεξάγονταν σε Νέα Υόρκη και Φιλαδέλφεια, ματαιώθηκαν.
Ο τοξικός καπνός από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Καναδά αναμένεται να μείνει πάνω από τις πολιτείες των βόρειων ΗΠΑ μέχρι και το Σάββατο. «Το φαινόμενο θα είναι μαζί μας για λίγο καιρό ακόμη», είπε ο μετεωρολόγος Μπράιαν Ράμσεϊ.
Η πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, 3.500 χλμ. από τα καναδικά σύνορα, τέθηκε από την Τρίτη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης «εξαιτίας της ταχείας αύξησης αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα από τις δασικές πυρκαγιές». Οι τοπικές αρχές συστήνουν στους κατοίκους, ιδίως όσους πάσχουν από άσθμα, να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστά τα παράθυρα. Δορυφορικές εικόνες έδειχναν χθες ότι ο καπνός ήταν πιο πυκνός πάνω από την επαρχία του Κεμπέκ, εκείνη του Οντάριο, αλλά και πάνω από την αμερικανική πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Πάνω από 20.000 Καναδοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους
Πάνω από είκοσι χιλιάδες πολίτες του Καναδά αναγκάστηκαν χθες να παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα εξαιτίας των πυρκαγιών, οι μισοί και πλέον στο Κεμπέκ, όπου οι αρχές ετοιμάζονται να απομακρύνουν εσπευσμένα από τις εστίες τους επιπλέον 4.000 κατοίκους.
Η γαλλόφωνη καναδική επαρχία καταμετρά από την αρχή της χρονιάς 443 πυρκαγιές, έναντι 200 κατά μέσον όρο την αντίστοιχη περίοδο των τελευταίων δέκα ετών.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται επίσης εξαιρετική από τις αρχές σε ό,τι αφορά την έκταση που έχει καεί ως αυτή την περίοδο της χρονιάς. Ο Καναδάς στο σύνολό του ζει χρονιά χωρίς προηγούμενο: 38 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί, σύνολο πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων δεκαετιών.
Ο Καναδάς, ο οποίος λόγω της γεωγραφικής θέσης του βιώνει αύξηση της θερμοκρασίας ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη, έχει βρεθεί αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, την ένταση και τη συχνότητα των οποίων επαυξάνει η κλιματική αλλαγή.